1) Από πού προέρχεται το ΑΙΜΑ που μεταγγίζεται στους ασθενείς;
Το αίμα δυστυχώς είναι το μόνο «φάρμακο» που δε μπορεί να παρασκευαστεί στα εργαστήρια! Ο μόνος τρόπος για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών σε αίμα είναι από εμάς τους ίδιους.

•2) Μπορώ να δώσω ΑΙΜΑ;
Φυσικά, αν είσαι υγιής και είσαι από 18 έως 65 ετών. Πριν την αιμοδοσία θα γίνει ιατρικός έλεγχος για να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας σου. Η εθελοντική αιμοδοσία απευθύνεται σε ενήλικα συνειδητοποιημένα κι ευαισθητοποιημένα άτομα. Αν είσαι όμως 17 και θέλεις να αιμοδοτήσεις, μπορείς, με τη γραπτή συγκατάθεση των γονιών σου! Η ευαισθητοποίηση κι η προσφορά θεμελιώνεται από μικρή ηλικία. Στην Κύπρο γίνονται αιμοληψίες στα Λύκεια!

•3) Κάθε πότε μπορώ να δίνω ΑΙΜΑ;
Η διαδικασία της αιμοδοσίας κρατάει μόλις 10 λεπτά και μπορείς να δίνεις 3 - 4 φορές το χρόνο. Σε περίπτωση που είσαι εθελοντής αιμοδότης εγγεγραμμένος σε Σύλλογο, ο Σύλλογος σε ενημερώνει κάθε φορά που «έρχεται η σειρά σου», ώστε να υπάρχει μια συνεχής, σταθερή και επαρκής ποσότητα αίματος στα Νοσοκομεία.

•4) Πρέπει να πάω νηστικός;
Όχι! Πριν αιμοδοτήσεις είναι καλό να έχεις φάει καλά πριν 1-2 ώρες, να έχεις ξεκουραστεί και την προηγούμενη μέρα να μην έχεις καταναλώσει αλκοόλ. Μετά την αιμοδοσία πρέπει να πιεις πολλά υγρά, να αποφύγεις τη βαριά άσκηση, το κάπνισμα και την οδήγηση για τουλάχιστον 1 ώρα.

•5) Γιατί πρέπει να συμπληρώσω το ερωτηματολόγιο που μου δίνουν στο κέντρο αιμοδοσίας πριν μου πάρουν ΑΙΜΑ;
Ο γιατρός της αιμοδοσίας πρέπει να γνωρίζει εάν έχεις πάρει φάρμακα τις προηγούμενες μέρες, εάν πήγες στον οδοντίατρο, εάν έκανες κάποια επέμβαση, για το καλό το δικό σου, αλλά και των ατόμων που θα λάβουν το αίμα. Πρέπει να μιλήσεις στο γιατρό με κάθε ειλικρίνεια και να δώσεις πληροφορίες, όπως π.χ. εάν έχεις κάνει τατουάζ ή πιρσινγκ, χειρουργείο ή μετάγγιση αίματος, για να είσαι σίγουρος πως δε θα μολύνεις κάποιον συνάνθρωπό σου άθελά σου.
penea.gr