ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΙ;

Πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η διαδικασία της εθελοντικής Αιμοδοσίας;

Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μία εύκολη και ανώδυνη διαδικασία Το μόνο που θα αισθανθείς είναι ένα μικρό τσίμπημα, όπως ακριβώς και όταν κάνεις αιματολογικές εξετάσεις στο μικροβιολογικό εργαστήριο. Είναι απολύτως ασφαλής διαδικασία και ο αιμοδότης δε διατρέχει κανένα κίνδυνο, καθώς οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό διασφαλίζουν τις καλύτερες συνθήκες. Όλα τα σύνεργα που χρησιμοποιούνται είναι αποστειρωμένα και μίας χρήσης. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης ασθένειας.

Τι μπορεί να πάθεις αν δώσεις ΑΙΜΑ;
Η αιμοδοσία είναι μία ασφαλής και ταυτόχρονα υγιεινή διαδικασία, διότι κινητοποιείται ο μυελός των οστών για την παραγωγή νέων κυττάρων αίματος. Ταυτόχρονα γίνεται μοριακός έλεγχος για έναν μεγάλο αριθμό ασθενειών. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως νοσείς, θα ειδοποιηθείς από το προσωπικό του Κέντρου Αιμοδοσίας.

Πόσα cc αίματος περιέχει η κάθε φιάλη αίματος που δίνεις;
350-450cc. Πρόκειται για ένα μικρό σακουλάκι. Ο ανθρώπινος οργανισμός περιέχει 5 λίτρα αίματος. Η ποσότητα του αίματος που δίνεις στην Αιμοδοσία έχει οριστεί από την Ιατρική Επιστήμη, ώστε να μη διατρέχει κανένα κίνδυνο ο δότης. Μετά την αιμοδοσία ο οργανισμός σου αντικαθιστά αμέσως την ποσότητα του αίματος που προσέφερες. Προσφέρεις μόνο το 1/15 του όγκου του αίματός σου κι αυτό για λίγα λεπτά! Διότι η φύση έχει προνοήσει, έτσι ώστε φεύγοντας από το κτίριο της αιμοδοσίας, στον οργανισμό σου να κυλούν και πάλι 5 λίτρα αίματος, όσα είχες και πριν πας εκεί!

penea.gr